11 d’oct. 2009

"Damunt la sorra", de Joan Vinyoli. El poema i algunes circumstàncies







Damunt la sorra



Quedem-nos abraçats damunt la sorra
dos en un sol, del tot.
                                   Llavis extensos
com una migdiada.
                                   I escoltem les ones,
caient, blanes dormint.
                                    Que el sol penetri
fins a la sang.
                                    Però l'amor no basta.
Fem per manera de pujar l'escala
que inventarem, graó rera graó,
fins a tocar el zenit del nostre somni;
davallarem després i comprarem pastissos
i vi de marca, sec.
                                      Gaudim sense metàfores.


De Cercles (1979)





Copio el poema de Vinyoli de l'edició de 1979, Joan Vinyoli, Obra poètica 1975-1979, de l'editorial Crítica.
El vaig adquirir poc abans d'assistir a la lectura que el mateix Vinyoli en va fer a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona el 22 de maig de 1979, organitzada per l'Aula Carles Riba.
Les pàgines de Cercles estan totes senyalades, marcades per les notes que jo prenia en tinta blava a mesura que ell llegia i donava a reconèixer alguns referents dels poemes. Per exemple, que el poema primer, Cercles, recordava La tempesta de Shakespeare; que el llibre no el trobava del tot organitzat i el poema Mar brut canviava el to del llibre; que cada poema era una unitat independent. Explicava també que volia un llenguatge concís i transparent i que el poema L'octubre n'era el més significatiu. Que havia après a mirar del pintors perquè passem davant de moltes coses i no sabem mirar. Va evocar una meravellosa nit d'escriure poemes voltat de presències estranyes, entre altres, l'autoretrat de Rembrandt - "M'embriago / de tu"-  i que el poema L'equivalent, escrit la mateixa nit, no és altra cosa que un seguit de metàfores pel voler dir les coses d'una altra manera. El vam aplaudir molt. Ell, que ja no volia llegir més, ens va concedir el darrer, "un poema que sol agradar i que a mi m'agrada molt..." inspirat en el fris assiri de la lleona ferida, publicat a El Griu (1978):

"Moro seguint el rastre de la lleona ferida,
amb pas ombrívol d'amor desesperançada.
Mai més no rugirem, aparellats, de nit,
ni beurem a l'aiguaneix, ulls aclucats, l'aurora.
El caçador que et feria també m'ha encertat a mi.
Un dard igual, entrat igual, en el mateix indret
ens crema les entranyes."

Aquest vespre he tornat a Cercles perquè en Pep Solà, biògraf de Vinyoli, em va indicar fa poc que Damunt la sorra inicialment es titulava Sitges. Ho he anotat a llapis al costat del poema, i també a l'índex del llibre. Quan va fer la lectura a l'Aula Magna de la UB jo ja havia conegut Joan Vinyoli a can Juan del Solar, un piset del carrer de Barcelona, tombant del carrer de l'Aigua, just al costat del Cable. Quan Vinyoli creia que era hora de tornar a Barcelona - o, més aviat era en Juan qui ho decidia i ben just per no perdre el darrer tren - tots dos enfilaven el carrer de la Palma - oficialment, el carrer Rusiñol... - al pas lent que el poeta marcava. No sé perquè em semblava, i encara m'ho sembla avui, que els comiats deixaven pòsits d'una malenconia immensa.


Fotografia de Frèia Berg








2 comentaris:

Subscriure's a: Comentaris del missatge (Atom)