19 de nov. 2008

Bigotis per MOVEMBER


Per bé que la salut és un tema de vida quotidiana, sovint ens calen referents per recordar-ho… i obrar en conseqüència. Les campanyes genèriques recorden cíclicament la necessitat de prevenció i d’informació, perquè mai no n’hi ha prou i perquè, malgrat això, la naturalesa humana és fràgil. Per aquest motiu la lluita contra la malaltia és una lluita constant. I, en temes de salut, la masculina no és cap excepció.

La lluita pren formes diverses i de vegades amables, humorístiques i fins i tot festives, com MOVEMBER. MOVEMBER és una denominació que sorgeix de “moustache”, que vol dir bigoti, i “november”, l’onzè mes de l’any. I és que durant el mes de novembre tot un seguit de senyors prèviament inscrits en un registre i amb una fotografia que mostra el seu rostre completament afaitat es deixen voluntàriament els bigotis fins el darrer dia del mes en què, en una gala de clausura per a la recaptació de fons, es proclama l’ “Home de MOVEMBER” de l’any. Tot i el caràcter festiu de l’esdeveniment, la causa està directament relacionada amb la salut masculina, perquè es tracta de recaptar fons per a la lluita contra el càncer de pròstata i, alhora, d’incrementar la sensibilització, la informació i l’educació sobre salut masculina. És tot un mes de campanya activa i visible.

La realitat que descriuen les estadístiques és contundent. Cada any es diagnostiquen més de 13.500 casos de càncer de pròstata a l’Estat espanyol, el segon de més incidència social. En moren cada any 5.900 homes, una xifra similar a la de les dones que moren per càncer de mama. Es calcula que un 60% de població masculina desenvolupa en vida la malaltia.

De Catalunya estant l’entitat associada, organitzadora i receptora de la recaptació de MOVEMBER és la fundació FEFOC, constituïda el 1996 amb les finalitats de contribuir a l’educació pública i a la informació sobre el càncer i donar suport a la formació continuada dels professionals de la salut. FEFOC compta amb una llarga i prestigiosa trajectòria de suport, formació i informació i cooperació, dirigida pel Dr. Jordi Estapé qui, per cert, també contribueix a la causa de MOVEMBER de la manera més visible, és a dir, amb el seu bigoti. La fundació dedicarà els beneficis obtinguts a estendre els grups de suport als malalts i les seves famílies, a augmentar la producció de materials educatius i a incrementar el coneixement sobre què és el diagnòstic precoç i la investigació psicosocial. Des d’aquí hi donen suport en tant que patrocinadors o col.laboradors entitats tan diverses com la sala de festes Luz de Gas, on tindrà lloc la gala MOVEMBER 2008 el darrer dia del mes, Bic, Estrella Dam, La Pelu o la cadena empresarial Catalan Perruquers, entre molts d’altres.

MOVEMBER és una actuació conscient i solidària. Posar esperit lúdic i creativitat a una causa noble com aquesta és, a més, d’un mèrit notable. Canviar el rostre a la salut masculina amb un toc d’humor i de glamour converteix aquesta lluita, que té molts fronts, en un esdeveniment amigable. Però el que és més important són els resultats de debò, els que es poden aconseguir recaptant fons per paliar, esmorteïr i reduir tant com sigui humanament possible a la gran epidèmia contemporània que és el càncer. La causa ben bé s’ho val.
|  
Etiquetes de comentaris: , ,

0 comentaris:

Subscriure's a: Comentaris del missatge (Atom)